Kertukese blogi

pühapäev, november 22, 2009

Orhideed

Minu elus on olulisele kohale tõusnud orhideed.

Nendest ilusatest lilledest oli arvamus pisut skeptiline, kuna on väga raskesti kasvatatavad lilled.

2 aastat tagasi sai muretsetud esimene orhidee, oli teine odav ja katsetamiseks ideaalne. Tundus, et polnud just väga raske teda hooldada, kuna õitses päris kaua ja ei läinud välja.

Nii siis peagi lisandus teine sama värvi "Kuuking" (lillakasroosa).

Esimene lõpetas õitsemise ja läks varjulisema aknalauale puhkama. Õitsev taim kolis söögitoa lauale keset päikest (polnud just õige koht taimele).

Orhidee armastab varjulisemat kohta, see hetk muidugi ei mõelnud veel sellele.



Möödus talv ja kevadel märkasin, et esimene orhidee on uue õisiku kasvatanud. Mis muud kui jällegi asukoha vahetus. Seekord üllatas mind see lill ikka tõsiselt. Õitses väga pikalt (minu mäletamist mööda 4 kuud). Hakkasid ilmnema taime lehtedel kurnatust. Lehed tõmbusid krimpsu ja hakkasid kuivama. Tuli teha otsus...õisik maha võtta, kuna to kurnas ikka taime korralikult. Paraku ei olnud mul selleks südant ja tõstsin tagasi varjulisemale aknalauale. Peale õitsemist lilleke toibus.



Sünnipäevaks kingiti veel 2 eri värvilist orhideed: kollase - punase kirju ja lumivalge. Õitsesid päris pikalt. Peale õitsemist eemaldasin kuivanud varred. Kahjuks juhtus ka väike õnnetus, ei pannud tähele, et ülevalt oli vars uuesti pungasid ajama. Mis lõigatud see lõigatud. Põdedin ise rohkem kui orhidee seda tegi.



Sügisel otsustas üks esimestest taimedest jälle kuivama hakata. Peaaegu kandsin juba maha selle lille. Lähemalt uurides avastasin, et potist on kadunud muld ja selle asemel on sammal. Polnud valikut kui teostada ümberistutamine. Sügis selleks väga vale aeg, kuid polnud valikut. Eemaldasin sambla, surnud juured ja lootsin, et kõik läheb hästi.

Tänaseks päevaks on lillekene roheline ja väga hästi taasunud.



Seega teen omad järeldused, et minu elamine on orhideedele soodne pinnas. Pole ise teab mis spetsialist nende kasvatamisel, vaid lasen neil ise kasvada. Ei näpi ega torgi taimi asjata. Vahest vestlen nendega aga üldiselt on nad suhteliselt isepäised.



Suures nõrkuse hoos muretsesin endale veel 2 erinevat värvi "Kuukinga": valge roosa täpiline ja roheline. Lisaks veel üks tegelane kollane ra pruunide täppidega. Olevat vähe raskem isend aga eks näis.