Kertukese blogi

neljapäev, mai 31, 2012

Valle dei Templi

meie reisi teine sihtpunkt. Hommikul alustasime sõitu Palermost Agrigento poole. Kohale jõudmine oli valutu kuna GPS oli suureks abiks. Hotelli otsimisega läks küll aega ja see peidik kuhu hotell oli peidetud...poleks ikka küll kõrvalise abita üles leidnud. GPS juhendas küll peaaegu õigesse kohta aga seiklust oli siiski. Lõpuks olime mingi haigla või vanadekogu territooriumil mis asus mäe tipus ja sealt edasi enam ei saanud, ainult tagasi. Vaade mis sealt avanes oli suurepärane. Kogu Valle dei Templi oli näha oma suuruses. Loomulikult oli vaja seal pilti teha ja hakata siis uut plaani välja mõtlema. Selle aja peale ilmus välja haigla personal, kes tundis huvi meie saabumise pärast. Nende õnneks ei olnud meil kannatanuid. Kurtsime oma mure ära ja siis leidsime lahenduseks, et kohalik näitab meile hotelli kätte.
   Hotell oli kesklinnas ja väga väike. Hotel Del Viale - väga kitsal tänaval.
Õhtune jalutuskäik oli linnas, lõpuks leidsime ka ühe restorani, kus sai süüa. Üldiselt ega nad pühapäeval ei tee tööd, seega on restoranid suletud.
Hommik algas siis väljasõidule "Valle dei Templi"- sse. Koha leidsime kenasti üles ja ilm soosis ka meid.
VALLE DEI TEMPLI.
Templite org ehk siis teisisõnu "JUMALATE ORG" on väidetavalt üks meeldejäävamaid vaatamisväärsusi sellel reisil. Muistne  Sitsiilia koloonia linn, milles kajastub kreeka kunsti hiiglus ja perfektsionism. Templite orus asuvad peatemplid, mis on pühendatud iidsetele jumalatele nagu näiteks Zeusile, Heraklesele, Concordile ja Herale.

Templite orus leidub templivaremete kõrval ka eelajaloolisi matmispaiku (katakombid), maju, tänavaid, jmt, muuhulgas väike amfiteater ja muuseum (kuhu kahjuks ei jõudnud).

Org on ümbritsetud oliivi- ja mandlipuude saluga, mis muudab Veebruaris toimub templite orus suurejooneline mandlipuude õitsemise festival. Taimestik on lopsakas vaatamata sellele savisele ja kuivale pinnasele. Inimtegevus on muidugi palju kahjustanud seda looduseilu.

Õhtuhämaras on kogu templite org valgustatud, vaade Agrigento linnast on ilus. Linn on väikene aga sellest käib õhtune elu täie hooga. Peale 20:00 ilmuvad tänavatele inimesed ja hakkavad elama. Lapsed tulevad mänguväljakutele mängima ja restoranid avatakse. Lemmikuks on muidugi saanud jäätis, ehtne itaalia jäätis on super hea. Ja seda sellel reisil on ikka saanud süüa küll ja küll.

AJALUGU:
Agrigento asutati 582. aastal e kr, peale Himera lahingut (482 e kr) Akragase nime all. Asutajateks olid Rhodese ja Kreeta kreeklaste otsesed järeltulijad, kolonialistid, kes pärinesid Gela linna lähistelt. Piirkond oli asustatud juba tuduvalt varem, millele viitab Canatello lähistelt leitud naisterahva pealuu (nn Mandrascava tüdruk), mis ligi pool miljonit aastat vana.
Aastasadade jooksul kasvas Akragase ilu tuntuks üle terve maailma.
Pindaros nimetas Akragast surelike ilusaimaks linnaks maapeal. Hiljem muutsid roomlased Akragase nime Agrigentumiks.

Muinasaegse Agrigento arhitektuuris leidub tunduvalt rohkem kreeka kui rooma sugemeid, kuigi ka roomaajastust pärinev on täiesti nähtaval. Peamine rooma arhitektuurile nii omane puuduv element on telliskivi ehitis, mida esineb rooma ehitusstiili näidislinnades Soluntos ja Taorminas.

Teatud sarm on ka Agrigento vanalinnal. Kõrgel vanalinnas asub romaanistiilis gooti katedraal (14. saj), mis säilitanud mõned keskaegsed eripärad nagu ka San Nicola kirik (13. saj). Aegade jooksul on hävinenud Agrigento Saratseeni kindlus.
Agrigentos ongi kaks olulisemat vaatamisväärsust - templite org ja kivine kalju, millel paiknes kunagine keskaegne linnus.

Agrigentot tasuks külastada aprillist juuni alguseni, kui põllud on veel rohelised ja metslilled õitsevad, juunist septembri lõpuni on Sitsiilia selles piirkonnas väga palav ilm.