Kertukese blogi

laupäev, september 08, 2012

kool - esimese koolinädal tegemisi


Lisaks siis teooriale oli ka palju praktikat.
    Tikkimise tunni proovilapiga läks pisut aeglaselt. Sellel olid ka omad põhjused:
1. ei leidnud algul õiget värvi villast kangast. Valida oli ainult musta, punase ja pruuni vahel. Lõpuks leidsin midagi värvilist aga need tükid olid mitte just kõige paremad. Oli vaja ainult pisut pressida ja kääridega paras tükk välja lõigata.
2. läks aega pisut niitide valimisega, kuna oli palju ilusaid värve, siis pidin leidma need õiged. Lõpuks leidsin.
3. oli ikka tegu, et kõik piste vahed ja pisted oleksid ühe pikkused, sirged ja visuaalselt ilusad. Nii siis oli rohkem harutamist, joonte vedamist ja traageldamist. Lõpuks peaks siis sellest proovilapist kokku tulema nõelaraamat. oht kuhu vahele saad panna oma kõik nõelad, mille peal on järgmised pisted: Üherealised - eel-, tikk-, järel-, vars- ja ahelpisted. Kaherealised: sämp-, põlvik-, aed- ja sidepiste. Motiive: rist-, kast-, mähk- ja madalpiste. Monogrammid, püvisilm-, põimpilu-, sõlmpiste, võrgud ja losud.
    Savi tunnis meisterdasime kausikesi, mis esimese katsetusena jäid pisut lopergused. Suurem kauss sõrmedevahel voolitud ja kolme jalaga ning munatopsid mis valmisid pikkadest saviussidest. Jõuluks peaks saama nad äkki ka glasuuritud.
    Tekstiilikompositsiooni tunnis õppisime värve ja neid segama. Ülesandeks oli vabalt valitud seelikumustrilaugu joonistamine paberile õigete värvidega. Nii lihtne töö aga samas keeruline. Minu kihnuseeliku mustrilauk vajab veel viimistlemist, e tvärvid oleksid tumedamad.
     Vööde ja paelade tund möödus punudes. Alustasime kergematest ja lõpuks läks ikka päris raskeks. Nüüd siis kõik lõngajupid leiavad omale koha minu tehtud paelades.
1. näpunöör - roheline ja valge...seda oli kerge teha.
2. keerupael - oranz ja valge...kukepea.
3. südapael - roosa ja punane...vaja harjutamist, et ühtlasem tuleks.
4. kahe värviline noolepael - sinine ja lilla...nagu viljapea.
5. Nuaritsõt pael - punane...kihnuseeliku alumist äärt kaunistav pael. Alati punast värvi ja paaritu arv lõnga. See pael kaitsvat halbade vaimude eest.
6. ponimuspael - sinine ja roosa...üks keerulisemaid tehnikaid aga teostatav.
7. mitmevärviline noolepael - rohelistega...5 erinevat värvi ja sama viljapea tehnika nagu 2 värvilisel.
     Joonistamise tunnis tehtud pildi unustasin jäädvustada.
Nu ja nagu siis juba aru on saada, et see eriala on rahvusliku suunaga. Kõik mis võimalik eesti käsitöös teha.