Kertukese blogi

esmaspäev, mai 05, 2014

Nukkude lainetel

Nädal tõi meieni palju erinevaid nukke, oli lihtsaid, armsaid ja ka grandioosseid meistriteoseid. Esimesel mail käisime Freia- Miaga Eesti Vabaõhumuuseumi kevadlaadal. Laadahooaeg on nüüd meil avatud. Lisaks laadale toimus erinevates taludes väljapanekud talutöödest ja tegemistest. Laadal lisaks singile, leivale ja astelpajujoogile oli mõningaid vahvaid leide, nagu näiteks NUKUD. Väga lahedad peenikeste jalgadega ja ilusate kleitidega riidest nukud. Nende õmblemine on väga peenike näputöö, kuna nii väikeste kehaosade ümberpööramine ja täitmine on väga aeganõudev ja tüütu. Eriti meeldis mulle Buratiino.Seekord siiski ostsime 5 euro eest baleriini laadat.


Peale laadapäeva oli ka võimalus külastada suitsusaina, mida oli terve päeva köetud. Matsi talu, Kugalepa küla, Mustjala kihelkonna suitsusaunas mis on ehitatud 1870 nendal aastal. (Vabaõhumuuseumi toodud 1971 aastal). Leil oli mõnus ja saun oli pime. Freia-Mial ka suitsusauna kogemus olemas. 

Reedel külastasin Lauluväljakul olevat "Nukukinst" näitust. See vaatepilt mis seal avanes, oli lummav. See ilu mis oli ühte ruumi kokku pandud - lausa sõnatuks võttis. Oli ka müügieksemplare, aga need hinnad olid ka üle igasuguse piiri. Umbes 10 cm kõrgune nukk maksis 500 eurot. Aga siiski oli mida vaadata. Osalesime ka Freia-Miaga haldja töötoas. Õpetajaks oli tädi kes eesti keelt ei rääkinud sõnagi aga ega siis käed jalad küljes ja olime arusaadavad teineteisele.


 Näitusel oli kaks prouat kes müüdis vanu 19. saj pitse. Need olid minu jaoks uskumatud asjad. Leidsin ka oma lõputöö jaoks vajamineva pitsijupi. See jupikene on minu lõputöö üks unikaalsemaid ja kallimaid detaile. 3mm laiune ja 50 cm pikkune pitsiriba maksis 3 eurot.

Selline sai meie unehaldjas, mis nüüd ripub voodi kohal. Loomuikult tuuseldab Freia-Mia aeg- ajalt seda nii, et villatupsud lendavad. Laupäeval otsisme kapist välja oma villakoti ja viltisime veel ühe haldja aga sedakord tegime metsahaldja. Uskumatu kuidas Freia-Mia oskab viltimisnõelaga ümber käia. Teab täpselt, et kui mööda torkab ja näppu läheb siis on AI-AI. Võtab ettevaatlikult nõela näpuvahele ja kordab muutkui AI-AI.