Kertukese blogi

reede, märts 18, 2011

sukeldumine

Täna siis astusin edasi sammukese uude maailma ja esmamulje oli päris hea...mis hea, suurepärane.
Vetteminek oli pisut ebameeldiv, kuna vesi oli pisut jahe ja märg. Õnneks ei olnud aega veega harjumiseks pikalt, nagu ma tavaliselt harjun. See näeb välja sedasi, et millimeeter haaval liigun sügavama poole, seda looduslikus veekogus. Basseinis siis ronin millimeeter haaval trepist alla sügavuse poole.

Sukeldumise varustus selga, pisut suured lestad jalga ja vette. Näidati ära kuidas varustus töötab ja mis midagi teeb. Aeg harjutuste käes.

1. Käemärgid selgeks...selged

2. Mask ette (nina hingamine siis peatus sellest hetkest), "hambakaitsmete" taoline asi suhu ja pidin vee all sellega hingama. Õnnestus, kuigi algul oli mõte küll selline, et see ei ole võimalik. Kõik toimus automaatselt.

3. Vee all kopsud õhku täis, voolik suust ära, NAERATUS, uuesti voolik suhu ja väljapuhumine, et vesi välja läheks.

4. Vee all kopsud õhust tühjaks. voolik suust ära, NAERATUS, uuesti voolik suhu ja siis vee välja laskmine "nupu" kaudu. Ja siis sai kohe sisse hingata.

5. Põhjas ujumine madalamast sügavamale. Sügavuse muutumisel kõrva rõhu tasakaalustamine. Mulle sobis neelamise kaudu.

6. Saltod easpidi ja tagurpidi sügavas vees. Vesti õhuga täitmine ja tühjaks laskmine. See oli naljakas...lasin palju õhku ja kiirelt ja olingi nagu KORK veepeal. õhk välja ja "venekirvest" põhja tagasi. Siis hõljusin pisut põhja ja pinna vahel.

7. Ilma maskita vee alla minek. Hingamine seal, et nina lukustuks. Vahvalt kõdistasid mullid silmi aga sain hakkama. Pidin ainult usaldama ennast, et sellega toime tulla.

8. Vee all instruktor loeb kolmeni ja siis võtab ära maski ja mina pean hingamist jätkama. Lahe oli selge pilt ja siis kiskus häguseks.

9. Järgmisena pidin ise omalt maski ära võtma, kopsud õhku täis, huulik suust ära, NAERATUS, huulik suhu ja õhk kopsust välja. Järgmiseks...kopsud õhust tühjaks, huulik suust ära, NAERATUS, huulik suhu tagasi nupust õhk välja ja hingama ja siis pinnale tagasi. See oli väga lahe harjutus.

Nüüd siis õiged asjad külge millega me kopteris vahest olema. Vest koos väikese hapniku pudelikesega. Seekord ilma maski ja lestadeta. Ja uuesti harjutused.

1. esimene harjutus oli maskiga.
Huulik suhu, raskused kätte ja põhja. Roomamine kui hapniku jagub. Roomasin "Kalevis" kuni selle järguni kus on kõige sügavamale minek ja sain seal veel pisut passida. Kokku sain pudelist kätte 38 sissehingamist.

2. sama harjutus aga ilma maskita. Pilt oli pisut hägune aga oli päris mõnus. Hapniku jagus täpselt sama kaua.

KOKKUVÕTE:
Sain üle sellest tundest, et ma pelgasin vee all olemist.
Kogesin, et vee all on võimalik hingata, tuli koidagi loomulikult. Nii kui mask eest ära sai siis nina oli automaatselt lukus.
Kogesin, et peale langevarjutamise on ka veel päris palju lahedaid asju nagu näiteks SUKELDUMINE.