Kertukese blogi

teisipäev, oktoober 07, 2014

õunahullus

Selleks aastaks siis kõik õunad purkidesse surutud. Õnnelik lõpp minu õunamahlateol. Algul vedas kõik viltu ja ei edenenud kuidagi see projekt.
Idee üldse tuli sellest, et ühel tuttaval oli palju õunu see aasta ja oli sama suur mure kui palju oi õunu :) Mõeldud pisut ja maad uurutud ja murele lahendus leitud. Saagu nendest õuntest MAHL, SIIDER või VEIN... kõikude nende imeliste vedelike valmistamiseks oli vaja nõuka aegset suurt õunariivi ja mahla pressi. Kõik tuttavad ja mitte tuttavad sai aetud tagajalgadele - vaja oli leida vajaminev tehnika. Lõpuks tagaotsitavad oli leitud ja kõik kokku lepitud. Laupäeva lõunal 13:00 läheb tegudeks. Freia-Mia sellise arvestusega üles aetud, et läheb kella ühest magama. Enne kui teele asusime helistasin, et teavitada meie tulekust... peale viiendat kõnet tunnijooksul ei vastanud valitud number minu püüdlustele ja vaikselt hakkas lootus kaduma. Päris nõme olukord: auto purke täis tassitud ja muidugi veel see suur mahlapress koos sinna kuuluva kolaga. Kahju oli raisku lasta seda juhust ja teotahet.
Hakkasin tegutsema: Freia-Mia magama (oli teine juba päris väsinud ja jauras korralikult), samal ajal hakkasin saatma sõnumeid tuttavatele kellel võiks olla õunu, et ärida omale 3 kartulikotti. Kõik vähegi võimalikud variandid kukkusid ükshaaval ära ja mõni vastus tuli liiga kaua. Siis saatsin kogematta veel ühe sõnumi inimesele kellel minu teada kindlasti ei olnud mitte õuna haisugi kodus ega lähiümbruses... ja siis... tuli vastus minu murele.
"Mul on autos juba nädal aega vedelenud 3 kotti õunu ja tunni aja pärast lähevad need metsaalla sigadele". Tuli kiirelt tegutseda, et leida koht kus oma masinapark käima tõmmata. Tuli lahenduski sealt poolt: "Me liigume Jägalasse vanemate juurde, seal on võimalik kõik mured lahendada."
Mõeldud ja otsustatud. Kuna Freia-Mia magas sügavalt siis otsustasime, et ootan nii kaua kui ta ärkab ja siis laps autosse ja põhjagaas Jägala poole. Seekord otsustas tibukene magada kaua. Kell oli juba kuus kui otsustasin, et võtan ta üles ja hakkame liikuma. Nii tegingi ja kella 19:00 olin objektil ja esimesed õunad liikusid purustisse.  Töö käigus selgus, et oli hoopis 4 kotti õunu. Õunte mahlasus oli super, ühest ämbri täiest purustatud õuntest pressisime välja sama koguse mahla. Esimene lonks esimesest pressist sai kohe ära mekitud ja see oli suurepärane maitse. Kella 21:00 olid kõik õunad saanud vedelikuks ja 22:00 kõik purkides. Vot see oli tase, töö kiire ja korralik. Väga suureks abiks oli see, et Freia_Mia mängis poistega algul õues ja siis pärast toas. Tal oli väga põnev kuna autodega ikka iga päev mängida ei saanud ja mängukaaslasteks olid pisut vanemad poisid kes väga hästi hoolitsesid selle väikse tirtsukese eest.
    Kuna kogu protsess sujus nii loomulikku rada ja tööjaotus oli ka paigas siis otsustasime, et ühe mahlatalgu peaks veel tegema. Möödus nädalakene ja 8 kartulikotti õunu oli jälle olemas. Masinapark kohal ja mahlategu algas uuesti. Pisut probleeme tekkis purkidega kuna õunu oli topeltkogus.
    Tööjaotus paigas, 50 liitrine pada tulel ja aega kulus 7h kogu ürituse peale. 2 potitäit mahla + mõned liitrid toormahla jälle tehtud. Selleks aasta rohkem ei taha teha õunamahla kui siis pisut arooniamahla ja pihlakamahla. Aga eks paistab kuidas kujuneb.