Kertukese blogi

teisipäev, aprill 25, 2017

kriidivärvi lummuses

oma projektidega olen seal maal, et nüüd on meil kodus söögilaud. Laua ostsin 20 .- Rakvere Sõbralt Sõbrale poest. Poes oli ta seisukord pisut nukker (lakk pragunes ja katkine ilunikerdus). Aga kui ma seda lauda nägin, siis ei hoolinud ma sellest, vaid nägin selle laua tuleviku visiooni.
   Algatuseks tuli maha kraapida lauaplaadi pealmine kiht (lakkspoon). Alguses tundus see väga lihtne tegevus, siis töö edenedes enam nii lihtne see polnud. Mõnest kohast oli ikka päris tugevalt kinni. Paar päeva nokitsemist ja lauaplaat puhas. Lakikihi eemaldamise käigus tekitasin muidugi mõningad vigastused lauale. Et elu oleks ikka huvitav, et saaks proovida erinevaid töövõtteid ja see mis pole selge, saaks töökäigus selgeks. Puitpahtliga möllasin järgmised 2 päeva. Kõigepealt pind puhtaks, pahteldus (terve lauaplaadi ulatuses) ja siis minu "lemmiktegevus" :( lihvimine. Kuna ma ole pahteldaja siis panin pahtlit korralikult ja siis sain ka korralikult selle maha lihvida. Lõpptulemus oli mõnusalt sile. Laud oli lammutatud 7 osaks, seega värvisin kõik detailid eraldi v.a lauaplaat. Kunagi kui ma selle laua juppideks kruvisin ja tapid lahti kolkisin, oli see meeletult vaevarikas tegemine ja tappide kokkupanek ei läinud ka väga ladusalt. originaalis oli laud kokku kruvitud "kriipspea" kruvidega aga mugavuse mõttes vahetasin need välja ristpeade vastu.
    Kui kogu laud oli 3 korda roheka tooniga üle värvitud ja 2 päeva kuivanud, hakkas huvitavam ja loomingulisem osa. Valgega hajutamine, hõbedaga kergelt rõhutasin mustrit ja pruuni pronksvahaga  andsin sügavust. Kui kõik kihid kuivanus (si nakku), siis hakkasin lakkima. Nüüdseks on 33 kihti lakki peal ja tulemus väga äge.
   1 liitrist kriidivärvist on jagunud: kapile (150x50x50cm), tv alusele (200x50x50cm), söögilaud (135x70cm) ja on veerand purki alles ka veel. Arvestades seda, et tv alus on ka seestpoolt värvitud ja söögilaual on väga suured massiivsed jalad all ning värvitud ka laua alt.
    Vahepeal kui laud kuivas, siis jõudsin üle värvida ühe puidust riiuli, mis asub kõrgel lae all. Seal kasutasin valget Milk tooni ja hajutasin pronks vahaga.
     1l valgega olen ka päris pikalt läbi ajanud. Sellega on värvitud kõik ees pool olevad mööbli postitused ja veel veerand purki värvi on alles. Värv on kantud esemele 3x kihina.


Kriidivärvi teemal jätkan ka lähitulevikus pikemalt.